وبا (التور) قابل پیشگیری است.
وبا یک بیماری عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می کند. عامل بیماری وبا یک باکتری به نام ویبریوکلرا است که به شدت مسری است و به دنبال خوردن آب و مواد غذایی آلوده منتقل می گردد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری
واحد بیماری های واگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری اقدام به تهیه محتوای آموزشی با موضوع بیماری وبا (التور) و راههای پیشگیری از بیماری های اسهالی کرده است.
وبا (التور)قابل پیشگیری است.
با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است .
تعریف وبا: (التور)
وبا یک بیماری عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می کند. عامل بیماری وبا یک باکتری به نام ویبریوکلرا است که به شدت مسری است و به دنبال خوردن آب و مواد غذایی آلوده منتقل میگردد.
علائم بالینی:
* اسهال آبکی حجیم بدون تب یا زور پیچ شکم
*استفراغ که میتواند شدید باشد و کرامپهای (گرفتگی) دردناک در پاها
* مدفوع با رنگ سفید (آب برنجی)که معمولا بی بو است یا بوی خفیف ماهی می دهد.
*کاهش شدید و سریع آب بدن.
راههای انتقال بیماری وبا :
انتقال وبا از راه مدفوعی دهانی است. وبا منحصرا از طریق آب یا غذای آلوده و از راههای زیر منتقل می شود.
- استفاده از آبهای سطحی (چشمه، رودخانه ...) و آب چاههای کم عمق
- حمام کردن در آب آلوده
- غذاهای دریایی نپخته و خام به ویژه صدف
- استفاده از یخ به صورت غیر بهداشتی
- استفاده از غذاهایی که کمی بعد از پخته شدن، آلوده شده یا برای چند ساعت در دمای اتاق ماندهاند.
- شستشوی میوهها و سبزیجات با آب آلوده
- در صورت عدم رعایت بهداشت فردی توسط شخصی که از بیمار مبتلا به وبا مراقبت میکند.
- انتقال توسط وسایل و سطوح آلوده وجود دارد.
شرایط محیطی مناسب برای شیوع وبا:
مناطقی که دارای آب سالم نیستند و بهداشت محیط مناسبی ندارند در معرض خطر شیوع وبا هستند؛ از جمله نقاط شهری که آب آن به مقدار کافی کلرزنی نمی شود، مناطق روستایی که به لوله کشی و چاه های حفاظت شده دسترسی ندارند و مناطقی که توالت و دفع فاضلاب بهداشتی ندارند.
راههای پیشگیری از بیماریهای اسهالی: (ازجمله وبا)
سالم سازی سبزیجات و میوه ها در چهار مرحله به روش زیر:
مرحله اول (شستشو ) :
سبزی را پاک کرده و درآب سالم شستشو دهید به نحوی که گل و لای آن جداشود.
مرحله دوم ( انگل زدایی) :
سبزی را در یک ظرف 5 لیتری آب حاوی مایع ظرف شویی (3 تا 5 قطره به ازای هر لیتر آب) قرار داده و بعد از 5 دقیقه به آرامی آن را از ظرف خارج کنید و با آب شستشو دهید.
مرحله سوم ( گند زدایی):
یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین یا یک قاشق مربا خوری آب ژاول10 درصد یا دو قاشق آب ژاول 5 درصد را در 5 لیتر آب حل کنید و سبزی ها را به مدت 5 دقیقه در داخل محلول قرار دهید.
مرحله چهارم ( شستشوی مجدد):
1_سبزیجات گند زدایی شده را دوباره با آب سالم بشویید تا باقیمانده کلر یا ماده گندزدا از آن جدا شود.
2- استفاده از آب آشامیدنی سالم
3- جوشاندن و یا کلر زنی آب در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاهها ، تانکرها و چشمه ها استفاده می شود.
4- ظرفها، وسایل آشپزی، میوه و سبزیجات را با مایع ظرفشویی و آب سالم بشویید.
5- شستن دستها با آب و صابون قبل از تهیه و توزیع غذا و خوردن غذا، شیردادن به کودک، مراقبت از بیمار، بعد از اجابت مزاج و دست زدن به مواد غذایی خام مثل سبزیجات، گوشت، مرغ و ماهی
6- مواد غذایی را کاملا بپزید. تمام قسمت های غذا باید حداقل تا دمای 70 درجه سانتی گراد حرارت ببیند.
7-مواد غذایی پخته را در یخچال یا دمای کمتر از 10درجه سانتیگراد نگهداری کرده و برای مصرف دوباره کاملا داغ کنید.
8- از تماس مواد غذایی خام و پخته جلوگیری کنید. غذای سالم پخته حتی اگر تماس اندکی با غذای خام داشته باشد ممکن است آلوده شود.
9- تمام سطح آشپزخانه را تمیز نگهدارید. حتی پارچه هایی که برای شستن یا خشک کردن سطوح آماده سازی مواد غذایی استفاده می شوند باید هر روز تعویض یا جوشانده شوند.
10-از توالت بهداشتی استفاده کنید.توالت را تمیز نگهدارید.
در صورت ابتلا به اسهال در خود و یا اطرافیان به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت، پایگاه سلامت و در روستاها به خانه بهداشت مراجعه کرده و از خدمات و نمونه گیری رایگان استفاده کنید.
تهیه شده توسط زینب آدینه کارشناس واحد بیماری های واگیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری
منابع:
*کتاب.راهنمای فنی کشف و کنترل همه گیری وبا
سازمان جهانی بهداشت (مرکز مدیریت بیماری های واگیر)
*دستورالعمل اجرایی بازرسی بهداشتی ک (18039209)
وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی (معاونت بهداشت)
مرکز سلامت محیط کار
ارسال نظر