آنچه باید درباره واکسن کووید 19 بدانیم
آنچه باید درباره واکسن کووید 19 بدانیم
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری، توصیه های عمومی در خصوص واکسن کرونا به شرح زیر اعلام می شود:
افردای که باید واکسیناسیون را به تعویق بیندازند:
در افرادی که دچار بیمـاری کووید 19 شدهاند، تزریق واکسن، 4 تا 6 هفتـه بعد از بهبودی علائم، به تعویق بیفتد. این افراد بعد از تزریق واکسن ممکن است عوارض جانبی عمومی (خستگی، درد عضلانی، تب و لرز) بیشتری داشته باشند.
افرادی که در روز واکسینـاسیون، علائم مشکوک به کرونا (مثل تب، لرز، درد عضلانی و مفصلی، تهوع، بی اشتهایی، سرفه، تنگی نفس و ... ) دارند باید واکسیناسیون را تا زمان مراجعه به پزشک برای بررسی بیشتر از نظر ابتلا به کرونا، به تعویق بیندازند.
افرادی که به تازگی واکسن دیگری غیر از واکسن کرونا دریافت کردهاند تا 14 روز نمیتواننـد واکسن کووید19 را تزریق کنند (مگر در موارد خاص و با نظر پزشک)
افرادی که سابقۀ حساسیت غذایی، آلرژی فصـلی، آسم و کهیر مزمن دارند میتواننـد واکسن کووید19 را دریافت کنند. کسانی که سابقه واکنش حساسیتی شدید (شوک آنافیلاکسی) دارند.
باید در مراکز مجهز به تجهیزات پزشکی کامل، واکسن بزنند و به واکسیناتور نیز اطلاع دهند.
در افراد مبتلا به بیماری خونریزیدهنده یا اختلال انعقادی (مثل هموفیلی) یا مصرفکنندگان داروهای رقیق کنندۀ خون (ضدانعقادی) محل تزریق حدود 30 دقیقه فشار داده شود.
در مصرف کنندگان فاکتورهای انعقادی، واکسیناسیون باید در ساعتهای اول بعد از دریافت فاکتور انجام شود.
خانم های باردار باید بارداری خود را به مسئول واکسیناسیون اطلاع دهند.
افرادی که نباید واکسن تزریق کنند:
کسانی که در نوبت اول، با واکنش شدید حساسیتی (شوک آنافیلاکسی) مواجه شده اند (این افراد باید برای تزریق نوبت دوم نظر پزشک را جویا شوند)
بعد از تزریق واکسن کووید-19 به چه نکاتی توجه کنیم؟
بعد ازدریافت واکسن باید 20 تا 30 دقیقه در همان محل بمانید.
عوارض واکسن :
عوارض شایع محل تزریق : قرمزی، خارش، حساسیت، درد، سفتی، تورم و احساس گرما
عوارض شایع عمومی:
درد عضلانی و مفاصل، ضعف و خستگی، لرز، کاهش اشتها، تهوع سردرد، تب و احساس کسالت. این عوارض ممکن است تا چند روز بعد از تزریق واکسن وجود داشته باشد در صورتی که علائم بیشتر از سه روز ادامه پیدا کرد یا تشدید شد باید با همان مرکز تزریق واکسن تماس بگیرید.
سایر عوارض : اسهال، استفراغ، سرگیجه، خوابآلودگی و تعریق
لکه ها یا دانه های قرمز: چند روز تا یک هفته بعد از تزریق واکسن، ممکن است لکهها یا دانه های قرمز خارشدار، متورم یا دردناکی در محل تزریق واکسن بروز کند.
توصیه های مهم :
عوارض جانبی موضعی محل تزریق و مواردی مانند قرمزی، خارش، تورم، راش (دانه های قرمز) و... ممنوعیتی برای نوبت دوم محسوب نمیشوند و واکسن دوم باید به موقع تزریق شود.
در صورت بروز تب بالای 38/5 و التهاب مفاصل با پزشک مرکزی که واکسن تزریق شده تماس گرفته شود.
در صورت مشاهده واکنشهای شدید حساسیتی (تنفس دشوار، تورم صورت و گلو، سرگیجه و ... تشنج و کم شدن هوشیاری به بیمارستان مراجعه شود.
قبل از تزریق واکسن، مسکن یا آنتی هیستامین مصرف نشود.
بعد از تزریق واکسن برای کنترل عوارض مانند تب، بدن درد که تحمل آن برای فرد سخت باشد، میتوان از استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (مانند ایبوپروفن) و آنتی هیستامینها استفاده کرد.
برای پیشگیری از بروز عوارض بسیار نادر بعضی واکسن ها، استفاده از داروهای ضد پلاکت (مانند هپارین و آسپرین و... ) توصیه نمی شود.
ایمنی واکسن:
ایمنی واکسن معمولاً 2 هفته بعد از تزریق نوبت دوم واکسن ایجاد می شود.
اقدامات پیشگیری از کووید 19 بعد از تزریق واکسن:
واکسنها حاوی ویروس زنده نیستند. بنابر این باعث انتقال بیماری به دیگران نمی شوند. افراد واکسینه شده هم میتوانند به بیماری (البته بیشتر، نوع خفیف بیماری) مبتلا شوند و در صورت ابتلا میتوانند به صورت ناقل بدون علامت، ویروس را به دیگران انتقال دهند. این افراد باید برای حفظ سلامت خود، خانواده و جامعه، همچنان پروتکلهای بهداشتی شامل زدن ماسک، شستشوی دستها، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از حضور در مکان های پرجمعیت را رعایت نمایند.
ارسال نظر